Włoski
20 ml oleju 50 ml octu winnego 50 ml wody - po jednej łyżce najlepiej świeżych ziół; oregano, bazylia, tymianek 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier
Połączyć wodę z octem, dodać olej, przyprawy ziołowe, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Miksować na średnich obrotach około 5 min. Gotowy sos zlać do słoika. Można go przechowywać w lodówce 7 dni. Podaje się go do tradycyjnych sałatek warzywnych
Tysiąca wysp
200 ml majonezu 50 ml keczupu - średniej wielkości cebula 2 jajka - ogórek konserwowy, sól i pieprz
Jajko ugotować na twardo wystudzić i posiekać. Ogórek i cebule pokroić w drobną kostkę. Majonez z keczupem ubić trzepaczką, dodać rozdrobnione jajka, ogórek i cebulę, sól i pieprz.. Dokładnie wymieszać. W lodówce można go przechowywać ok 4 dni. Używa się go do przystawek mięsnych, nap. pasztetów zapiekanych w cieście, wędlin, potraw w galaretach itp.
|