Poskromienie złośnicy
2 szklanki kaszy jaglanej 1 sałata 1 świeża papryka 4 ogórki kiszone 4 pieczarki 1/2 szklanki fasoli mung ( można zastąpić zielonym groszkiem)
Sos: - mały słoik majonezu - kubeczek naturalnego jogurtu 2 świeże pomidory ( można zastąpić 2 łyżkami przecieru pomidorowego) 1 łyżeczka oregano - roztarty ząbek czosnku 1 łyżeczka natki pietruszki - krążki pora - kiełki soczewicy czerwonej lub kiełki innych roślin
Kaszę z fasolą ugotować na sypko. Sałatę pociąć w paski, paprykę pokroić w drobną kostkę, ogórki zaś w paseczki. Pieczarki krótko obgotować w wodzie i podzielić na plasterki. Każdy produkt przygotować w osobnym naczyniu. sałatkę robi się bezpośrednio na talerzu, nakładając po kolei wymienione produkty. Składniki sosu wymieszać, gotowym oblać sałatkę dopiero na talerzu. Udekorować krążkami świeżego pora i kiełkami.
|